Medische informatie en preventie
Osteoporose onderzoek bij uw huisarts
Osteoporose is een skeletaandoening die zich kenmerkt door een lage botmineraaldichtheid (botmassa) en een verstoorde samenhang van het botweefsel. Hierdoor is het bot brozer en is de kans op een botbreuk (fractuur) groter. Omdat je niet kunnen voelen hoe sterk je botten zijn kan een botdichtheidsmeting middels röntgen onderzoek (DEXA-scan) duidelijkheid geven. Het onderzoeken middels een DEXA-scan van de botten is vooral zinvol als er gerelateerde risico’s aanwezig zijn zoals onder andere eerdere opgelopen breuken, ouders met gebroken heup, bepaald medicijn gebruik en vaak vallen.
De komende tijd gaat onze praktijk hieraan extra aandacht geven middels het zo goed mogelijk in kaart brengen van deze risico’s bij onze patiënten. Bij aanwezigheid van meerdere risico’s en daardoor een grotere kans op het oplopen van een breuk zal er een DEXA-scan worden aangevraagd; komt u hiervoor in aanmerking dan zal u worden opgeroepen.
Deze scan zal dan bij onze huisartsenpraktijk worden uitgevoerd in een mobiele onderzoeksunit waarin een DEXA-scanner staat.
Hoog risico analyse van de slaapstoornis slaapapneu
Slaapapneu is een chronische aandoening waarbij tijdens het slapen de luchtweg geheel of gedeeltelijk dichtvalt waardoor je tijdelijk stopt met ademen. Dit gebeurt soms vele tientallen keren per nacht. Mensen met onbehandelde slaapapneu hebben een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en chronische vermoeidheid. Het is belangrijk om slaapapneu op te sporen en te behandelen. Mocht er sprake zijn van slaapapneu dan zijn er gelukkig behandelingen en hulpmiddelen die in veel gevallen uitkomst bieden. Dit traject zal mede worden begeleid door somnologen, dit zijn in slaapstoornissen gespecialiseerde KNO- en longartsen.
Wij hebben in ons huisarts informatiesysteem (HIS) gekeken wie op basis van ziektebeelden en symptomen een mogelijk verhoogd risico op slaapapneu hebben. Deze patiënten krijgen een uitgebreide vragenlijst toegestuurd waarmee een nog beter beeld betreffende het slaapgedrag wordt verkregen. Uiteraard is meedoen geheel vrijwillig. Als u vragen heeft kan u contact met de praktijk opnemen. U kunt ook meer informatie vinden op www.thuisarts.nl.